Tanker om terapi; min erfaring

  • 17.02.2016, 17:24

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


 

Flere har spurt med om jeg kan fortelle mer om mine tanker og erfaringer rundt terapi. Det er vanskelig av så mange årsaker. For det første så er det veldig privat og ikke minst tabubelagt. Og for det andre så finnes det mange ulike terapiformer der ute, og jeg kan kun dele de jeg har personlige erfaringer med. Hvilken som er best for deg handler om så mye! Din personlighet, hvor du er hen i livet og hvor det riktig for deg å ha fokus, hvor du vil med terapien og ikke minst terapauten!

Min fastlege sendte meg først til en kommunal psykolog. Min erfaring med psykologi er at de i stor grad ser etter forklaringer for hvorfor vi føler, tenker og handler som vi gjør. Og at disse forklaringene oftest er festet i fortiden. Jeg har opplevd mye i livet og har alltid hatt et veldig reflektert forhold til det. Mitt første møte med pykologi ble derfor litt miss. Jeg hadde det tøft her og nå, på grunn av en livssituasjon jeg sto i her og nå. Jeg ville ikke sitte å grave i gammel historie, jeg ville videre i livet mitt. Så jeg dro hjem, og kom ikke tilbake - på en stund. 

Noen uker senere tok en bekymret venn kontakt med meg. Han hadde funnet en NLP coach med flotte anbefalninger, hun var rene magikeren! Ventelisten var lang og timeprisen var høy.

NLP står for Nevro Lingvistisk Programmering, – en tverrfaglig vitenskap som handler om hvordan våre sanser, tanker, følelser, vår kommunikasjon og adferd virker sammen. Ved å bruke denne kunnskapen kan vi hjelpe oss selv til å utnytte våre ressurser optimalt, for derigjennom å øke sjansene for å oppnå de resultater vi ønsker. NLP hadde jeg god kjenskap til fra før av. Det inneholder flere metoder og teorier jeg bruker daglig, også her på bloggen og i jobb! Så jeg var positiv! Her var det i det minste fokus på å skape forandringer i nå situasjonen, ikke grave i gammel moro.

En hel time og 1600kr brukte vi på å tegne et mentalt bilde av den Desiree jeg ville være. Det var ikke så vanskelig. Jeg ville bare bli meg selv igjen.  Men det var deilig, det var deilig å kunne glemme nåsituasjonen og drømme seg bort i en fremtid jeg så gjerne ville nå. Med meg fikk jeg en helt blank bok, og den dag i dag kjøper jeg meg alltid en helt blank bok når jeg skal ta tak på nye utfordringer. Det forankrer liksom den gode følelsen av at man alltid har muligheten til å starte på nytt.

Det ble et møte til med magikeren før jeg ble enig med meg selv at jeg vet hvor jeg er, jeg vet hvor jeg skal, det jeg ikke vet er hvor jeg skal finne ressurser i meg selv til å komme meg dit! Så jeg endte pånytt opp hos kommunens psykolog. Det ble et humpete forhold som etterhvert ble et lite fristed. Et sted jeg kunne gråte, selv om jeg ikke visste hvorfor. Et sted for det var greit å synes synd på seg selv, hvor jeg kunne innrømme at det var vanskelig, hvor det var greit å være nede, hvor jeg fikk blåst ut og etterhvert satt ting i perspektiv. Det var også her jeg jeg lærte at livet faktisk består av valg. Man kan velge å bli en umulig situasjon, eller man kan velge å ta seg selv ut av den. Man kan velge å se på det negative eller man kan velge å jobbe seg opp mot det positve. Og sist, men ikke minst - verden er ikke slik den er, den er slik du velger å se den.  

 

Som så mye annet som har med mental helse å gjøre synes jeg det er veldig synd at dette med terapi er såpass tabu.  Hva er i veien med å trenger noen å ventilere til? Som ikke har et forhold til deg persolig, som ikke skal mene noe om deg og det du tenker og føler? Som kan hjelpe deg å sette ting litt i perspektiv når tankene har gått i vranglås, eller hjelpe deg finne frem til resurser du faktisk har?

 

 

 

 

 

10 Kommentarer

Kristina

17.02.2016 kl. 19:34
S fint at du skriver om dette! At du er rlig om at det tok litt tid komme igang og at selv en som s mange ser opp til trenger ventilere i blant. Flott at du fortsetter inspirere ogs ved dele det som er privat. Det uffarliggjr og er med p ta bort disse tabuene. 👍😃

Desiree

17.02.2016 kl. 20:27
Kristina: Takk :)

Rita

17.02.2016 kl. 20:02
Flott at du deler! :-) Jeg tror det er litt spesielt for Norge faktisk. I USA er det helt vanlig g til psykolog. Jeg leste et sted at om du "ikke har hatt et par r p divanen, s er du nrmest ikke ansett som et fullverdig menneske!" :-)

Desiree

17.02.2016 kl. 20:27
Rita: Det er sant :)

irene henriksen

17.02.2016 kl. 22:35
Takk for deling!!

Gi oppmerksomhet til det som gjr ondt, aksepter det og gi det tid til heles. Mister vi fokuset til ytre omgivelser blir en pminnet til snu g innover. S enkelt men s utrolig smertefullt og vanskelig men vel verdt hver eneste a- ha opplevelse til seg selv i etterkant. 😃

Heier p deg, p meg og alle andre som er villig til utforske seg selv bde i lys og mrke. Ying/yang. 💗

Desiree

17.02.2016 kl. 22:50
irene henriksen: ??

Suzanne

18.02.2016 kl. 08:53
S utrolig fint skrevet! Synes det er bra du skriver om dette jeg, er feil at slike tingen som dette skal vre tabu snakke om - godt du setter det p dagsorden 😉

Anette

18.02.2016 kl. 13:19
S enkelt forklart, s treffende og rlig. Tommel opp for deg!

Hilde

21.02.2016 kl. 10:20
Hei! Kan jeg sprre hvor disse bildene ble tatt? Jeg ble s nysgjerrig fordi det ser ut som det er der jeg jobber :) Jeg har aldri kommentert fr, og flger f blogger, men m bare f si at bloggen din er s inspirerende og positiv. Den virker s utrolig ekte og jeg elsker oppskriftene dine! Srlig de med "vanlige" ingredienser og de barnevennlige. St p!!

Hilsen en fast leser :)

Desiree

21.02.2016 kl. 11:51
Hilde: hei:) og Takk:) de er tatt p Monier bygget p Skyen:)

Skriv en ny kommentar

Om meg

Desiree

Jente med stort hjerte og engasjement for trening, kosthold og andre positiviteter. Jobber som skribent, kursholder, personlig trener og kostholdsveileder. Ta gjerne kontakt p ptdesireeandersen@gmail.com

Follow

Sk i bloggen

KategorierArkiv
Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits