Ukas leserspørsmål; Spiser sunt og trener bra! Hvorfor rikker ikke vekta seg?!

  • 09.06.2016, 10:26

Healthy Lifestyle
Licensed from: kentoh / yayimages.com


 

Dette spørsmålet får jeg veldig ofte, og for å være helt ærlig så er det like mange svar som det er personer som stiller spørsmålet. Men gjennom ti år som Personlig trener ser jeg allikevel at mye går igjen og igjen.

 

1. Man legger for mye tiltro til treningseffekt.

Regnskapsføreren min sa det så flott:

- Kiloene tar du av på kjøkkenet, grammene tar du av på gymmet.

Det er helt riktig. For å gå ned i vekt må du ligge i kalori underskudd. 1 kilo på en uke tilsvarer et kaloriunderskudd på ca. 1000 kalorier om dagen eller 7000 kalorier i uka. For å klare å trene bort en kilo fett må du altså trene 1,5-2 timer 7 ganger i uka. For mange av oss er dette tid man ikke har.  For ikke å snakke om at det er umulig å opprettholde over tid! Den beste løsningen, for flertallet, er derfor å gjøre endringer i kosten, øke hverdagsaktiviteten og legge inn et par gode treningsøkter i uka.

HER kan du teste hvor mange kalorier treningen din forbrenner.

Jeg vil skyte inn:

- Kiloene tar du av på kjøkkenet, vekta holder du på gymmet.

For en kropp i god fysisk form holder lettere uønskede kilo på avstand. Tren, trall og vær glad!

 

 

2. Man spiser mer enn man tror

-Jeg har nok spist for lite, hører jeg så godt som hver gang jeg sender ut en kostplan til kundene mine

Når de ser på mengden de spise før og matmengden de får av meg er det lett og tro. For mange må nesten doble mengden med mat. Det man da ikke er klar over at at de tidligere spise flere kalorier og mindre næring, i tillegg til at matvolumet var mindre!

 

3. Ditt indre miljø.

Jeg skal ikke snakke om mindfullness, yin eller yang. Men ditt indre miljø betyr så utrolig mye i forhold til ditt vekt tap! Du kan spise sunt, du kan trene riktig, men om ditt indre miljø er i ubalanse kan dette være grunnen til at du ikke lykkes! La oss se på noen enkle ting!

Kortisol

er et hormon som finnes naturlig i kroppen. Kortisol har flere viktige oppgaver i kroppen. Det er med på å regulere blodtrykk, blodsukkernivå og din metabolisme. Vi trenger kortisol. Når vi blir stresset øker kroppen produksjonen av kortisol, og når vi roer oss ned synker kortisol nivået igjen. Dette er helt naturlig, og ikke negativt for kroppen. MEN, om du stadig befinner deg i stressede situasjoner eller er stresset over lang tid blir det kluss i maskineriet. Forhøyet kortisol over lengre tid bidrar til at kroppen lagrer mer fett, og da særlig rundt midjen.

Serotonin

er nok et hormon. Dette er blant annet med på å regulere din appetitt. Stress senker serotonin nivået i kroppen din slik at du får mindre metthetsfølelse. Når kroppen har for lite serotonin får du lyst til å spise raske karbohydrater og sukker. Hvorfor det? Fordi den type mat serotonin produksjonen igjen. Det er jo flott, men kanskje ikke på sikt.

Det er viktig for meg å presisere at en kropp som fungerer håndterer disse svingningene godt. Problemet oppstår om du har en hverdag som stadig setter deg i negativt, stressende situasjoner. Lite søvn og generelt lite overskudd kan også være grunn til å tenne noen varsellamper. 

 

4. Lavt Tyroksin nivå

eller lavt stoffskifte er så klart også en grunn til at noen sliter med å få de resultatene de forventer seg.  Tilstanden kommer i flere grader, og det er fult mulig å ligge innenfor "normalen" og allikevel oppleve problemer med vekt tap. Tilstanden er arvelig og sees i sammenheng med andre autoimmune tilstander som diabetes, leddgikt og revmatisme. Har du dette i familien og lurer på om du kan ha lavt stoffskifte kan det være lurt å ta en blodprøve hos legen. 

 

5. Ikke se deg blind på vekta

Og det er det flere årsaker til. Jeg kan sitte her å si at vekt og utseende ikke burde være motivasjonsfaktor nummer en. Og det burde det virkelig ikke være, men jeg vet at for mange av dere så er det motivasjonen til å komme i gang, så kan det godt være at det er andre positive forandringer som får deg til å fortsette. Det håper i alle fall jeg!

Så hvorfor ikke veie seg?

Om du veier deg hver dag gjennom en uke, så er jeg nesten sikker på at du får 7 forskjellige resultater. Badevekten er et ekstremt dårlig verktøy for å måle fremgang. Den påvirkes av hva du spiste dagen før, hvor mye du har vært på do, hvor lenge det er til du har mensen, om du har drukket mye eller lite de siste par dagene, den påvirkes til og med av hvilken vei den står på baderomsgulvet! Den kan heller ikke fortelle deg om du har gått ned i fett, muskler eller vann. Og forskjellen på disse tre er ganske vesentlig. Kast den! Bruk målebånd i stede. Ta før og etter bilder. Og om du absolutt må veie deg gjør følgende:

  • Vei deg maks hver 14 dag.
  • Pass på at du veier deg om morgenen, før du spiser, etter at du har vært på do.
  • Ikke vei deg på en mandag. Ofte spiser man ekstra mat i helgen som binner vann til kroppen. Vei deg på onsdager eller fredager.
  • Vei deg alltid på samme dag.

 

Hva er dine tanker etter å ha lest dette innlegget?

 

 

 

 

 

 

6 Kommentarer

Cathrine

09.06.2016 kl. 20:02
Nyttig innlegg! Jeg har lurt på, og lurer på hvorfor kroppen holder igjen, stagnerer i perioder. Følger 5 kg ned på 4 uker nå. Gikk raskt ned tre kilo, men har ikke gått ned etter det. Likevel får jeg kommentarer på at jeg ser bedre ut. Noe virker! Jeg sliter dessverre litt med stress/søv for tiden og tror det er en mulig grunn. Men som du så fint skriver-vekta er så variabel. Målet må være god helse, inni som utenpå 😊Støtter synspunktene dine!

Cecilie

09.06.2016 kl. 21:01
Holdt på å bli gal av det samme. Spist mye sunnere og trent Kayla-trening noen uker og gikk OPP i vekt, Fantastisk lite motiverende :-) Men så så jeg på målebåndet og har gått ned noen cm rundt midjen, og det holder for meg til å se at det går riktig vei. Jeg skal ikke raskt ned, det kan godt ta lang tid, for jeg skal finne nye vaner og må bare se at retningen er riktig. Har ikke tnekt å veie meg på lenge, men fortsette å måle og ta bilder ca en gang per måned.

Hege

10.06.2016 kl. 22:58
Ja, dette kjenner eg igjen! Særleg no når eg byrjar å dra på åra (er 46, merka ei endring frå 44-års-alderen. Eg har gått litt opp og ned i vekt tidlegare, men for ti år sidan gjekk eg ned frå kring 80 til kring 70 kilo, og greidde å stabilisera det der. Mange år med jamn sunn kost (med unnatak for fest, så klart) og jamn trening gjorde at eg heldt meg stabilt, og trudde eg hadde funne oppskrifta. Men så byrja kiloane å snika seg på igjen, sjølv om eg ikkje endra kosthald og treningsvanar. No er eg tilbake på kring 80 kg, og greier berre ikkje å gå ned igjen. Eg går ned omtrent to kilo, og så er det bom stopp.

Du skriv om kortisol og serotonin, men kva med insulin? Kva seier du om hovudpoenget her, at det å redusera på kaloriar fører til at kroppen skrur ned forbrenninga, og fører til at det er svært vanskeleg å gå ned, og ikkje minst halda vekta vekke ved vanleg lavkalorikosthald?

http://www.kostdoktorn.se/hur-du-fixar-din-trasiga-metabolism-genom-att-gora-precis-tvartom

Sandra

10.06.2016 kl. 23:45
Hei. Kommenterte tidligere i veke, men fant ikkje igjen det, så veit ikkje om du har svart :)

Eg lurte på om du kunne skrive eit innlegg om kondisjonstrening. Effektive og korte økter. Syns sjølv det er ganske kjedelig med den type trening, mest sannsynlig fordi eg har elendig kondisjon, men har så lyst å bli glad i å springe. Kan du hjelpe meg?:)

Desiree

10.06.2016 kl. 23:50
Sandra: se under løpeskolen :)

KB

04.07.2016 kl. 21:58
Godt og fornuftig innlegg. Jeg har vært flink med kostholdet og trent mye de to siste årene og brukt tanita skanner, men selv denne er upresis så jeg velger å kjenne etter på klær/undertøy osv. Og i perioder kan man trene mye, men kjenne seg lite utholden/sterk- da er det viktig å hvile litt også... Jeg tror på å se forskjellen over lang tid og lære å kjenne sin egen kropp.

Skriv en ny kommentar

Om meg

Desiree

Jente med stort hjerte og engasjement for trening, kosthold og andre positiviteter. Jobber som skribent, kursholder, personlig trener og kostholdsveileder. Ta gjerne kontakt på ptdesireeandersen@gmail.com

Follow

Søk i bloggen

KategorierArkiv
Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits