Oppblst mage? 8 grunner og 8 rd

  • 05.10.2016, 08:52

Det siste ret har jeg lagt merke til at stadig flere kommer til meg med problemer rundt mage og tarm. Noen har diagnoser som Chrons, IBS, IBD, forskjellige allergier og intoleranser. Noen har mer diffuse symptomer uten diagnose, mens andre bare opplever mye luft og en bulende mage. Men god tarmhelse betyr s mye for oss, s mye at det nok m bli et eget innlegg eller flere!

Er magen glad har du det bedre!

I dag hadde jeg tenkt vi skulle se litt enkelt p det! 8 grunner og 8 rsaker til at man blir oppblst eller opplever av magen blir vondt og bulende. Og jeg vil dele det opp i de mer hverdagslige rsakene til oppblst mage, og de vanligste helseplagene som kan vre grunnen. Er du mye plaget - oppsk lege!

Woman with stomach pain
Licensed from: phakimata / yayimages.com


 

1 Stort inntak av sukker

Jeg liker ikke dra frem sukkerarter fra frukt og melk som sukker, men det er greit ha i bakhode at det er tilstander der folk ikke klarer bryte ned disse sukkerartene i kroppen, og dermed fr fordyelsesproblemer. Jeg vil helst se p den typen vi spiser alt for mye av - det raffinerte sukkeret. Mye sukker bidrar til sopp og ugunstige bakterier i tarmen, som gir bde luft og mageondt - p sikt kan det bidra til mer permanente problemer som candida og en tarm som ikke fungerer. Sukker i seg selv er ikke farlig, men mengden er! Og om du skulle trenge enn en grunn til f sukkerinntaket under kontroll, s har du den her.

 

2 Stort inntak av korn, ris, pasta og brd

Uten ha noen diagnose er det svrt mange som opplever mindre oppblst mage og strre velvre av kutte ned p brdmat og mat med mye stivelse. rsaken til dette kan vre s mangt.  Mye av denne maten er tilsatt ekstra salt, sukker og gluten, noen reagerer med oppblst mage p grunn av hyt fiberinnhold, osv. Jeg liker ikke si at man skal kutte ut ting, men er oppblst mage noe du plages med kan det vre et godt sted begynne. Prv bytte ut den tradisjonelle brdmaten med alt det andre du kan spise! Det er s mye godt!

 

3 Stort forbruk av tyggis og kunstig stning

Kunstige stning kan ved overdrevet bruk kan gi bde luft, diare og forstoppelse om hverandre. I tillegg til kunstig stning fr mange luft i magen om de tygger mye tyggis, rett og slett fordi de sluker mye luft mens de tygger. Det samme gjelder kullsyreholdig drikke. Det er kanskje mer logikk i det? Man drikker jo tross alt luftbobler.

 

4 Stress og lite svn

Den mest logiske mten forklare dette p er rett og slett ved se p det urmenneske vi egentlig er. Nr vi er stresset eller gr med skuldrene opp under rene gr kroppen vr inn i "fight og flight" modus. Den skjnner ikke at vi ser stresset fordi vi skal rekke hjem for lage middag, for kjre unga p fotballtrening, for rekke tmme skittentyskurven og gjre lekser fr man egentlig burde svare p tjue jobbmail! Den tror fremdeles av vi er stressa fordi vi skal lpe fra en Bronotosaurus, som forvrig er en gresseter... Og kroppen prioriterer alts ikke en god fordyelse nr den skal lpe fra en Bronotosaurus!

 

5 Du tygger ikke maten din godt nok

Fordyelsen er en prosess som starter alt i munn ved at du moser maten, tilsetter enzymer via spyttet og sender signaler til tarmene om at nr kommer det jobb til dere. Svelger du unna strre matbiter blir disse liggendes lengre i tarmene og danner ugunstige bakterier og gass!

 

Med disse 5 punktene alene vil svrt mange av oss f en bedre fordyelse, gladere mage, flatere mage og faktisk mer overskudd! Men siden dette med fordyelse er s i vinden n om dagene tar vi med oss 3 punkter til.

 

6 Allergier og intolleranser

Det er jo ikke til stikke under en stol at det er folk der ute med strre plager enn litt luft. Og fler du selv at du har prvd alt uten lykkes - da burde du gjre deg selv den tjenesten oppske en fagperson. 

 

7 Overvekts av bakterier og sopp i tarmen

Bakterier og sopp er en naturlig del av fordyelsen. Problemene oppstr nr det blir drlig balanse mellom de gode og drlige bakteriene. Igjen er dette noe som m lses med en fagperson. 

 

7 For lite magesyre

Vi hrer ofte om sure oppstt og for mye magesyre, men det er faktisk vanligere med for lite magesyre! Nr du produserer for lite magesyre blir ikke maten brudt like fort ned. Den blir liggende lengre i magen, gjrer og produserer gass. Hva man kan gjre med dette skal vi se p neste punkt!

 

For nr vi har sett p rsaker til luft i magen m vi ogs se p lsninger. 


 


 

1. Start dagen med en kopp varmt vann med sitron eller eplecider eddik.

Dette har hvert en trend lenge. Den varme vannet gir fordyelses-systemet ditt en myk start p dagen. Har du frst ftt vondt i magen vil denne varme drikken ogs virke lindrende. Mistenker du at du kan ha for lite magesyre er et glass vann tilsatt eplecider eddik fr hvert mltid ogs et godt rd!

 

2. Kutt litt ned p kornproduktene.

Hnden opp de som har kuttet ut hvetemel i en periode for s begynne spise det igjen! Personlig havnet jeg p legevakten etter ha spise min frste bensinstasjonbolle p tre r! Hva putter de i dem?

Om du synes det er veldig drastisk  kutte ut alt av kornprodukter, prv en periode styre unne hvetemel og lyse meltyper. kanskje du kan kutte ut mel, og kun bruke korn og kornprodukter?



 

 

3. Prv ha ro rundt mltidene og tygg maten godt.

 

4. Beveg deg

I min verden kan bevegelse kurere alt! Men serist. Kroppen fungerer ikke som den skal nr du ikke beveger deg. Igjen tilbake til dette fantastiske fordyelsessystemet. Det fungerer mye bedre nr du er aktiv!

 

5. Drikk mer vann

Vann er kjempe bra for fordyelsen og hjelper til med skylle ulumskheter fortere ut av systemet.

6-7-8 Prv en av mine 3 anti bloat smoothies til frokost! Du finner oppskriftene HER, sammen med forklaring p hvorfor disse faktisk funker!

 

Flg meg gjerne p Snapchat (Fitfocuse) for mye sunn mat og tips til en aktiv hverdag. nsker du daglig inspirasjon vil jeg anbefale deg flge Facebook siden min HER

 

Stort Smil

Desiree

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Kommentarer

Kristine

05.10.2016 kl. 10:54
Hei:)

S fint innlegg. Jeg vet at jeg reagerer p melkeprotein og gluten. Tok blodprve for arvelig gen for laktoseintoleranse og arvelig gen for cliaki hos fastlegen for mange r siden. Begge de var negative. Fler jeg ikke blir tatt p alvor og har hatt mageproblemer s lenge jeg kan huske. Det er fryktelig slitsomt. Det har dog hjulpet kutte gluten. Men det noe spesifikt jeg kan sprre legen om ta prver av for gluten og melkeprotein intoleranse? Hadde vrt s greit bare hatt skriftelig og medisinsk. :)

07.10.2016 kl. 21:41
Oooog du glemte to ting det faktisk ikke er meningen at mennesker skal fordye: melk og kjtt. Vi er naturlig allergiske mot melk og dr faktisk om vi fr inn for mye for raskt som barn. Og kjtt er bare vondt og vanskelig fordye. ta bort disse to er nesten en mirakelkur mot magetrbbel. Og en siste lille: det er ikke frukten vi spiser som er problemet. "Du fr vondt i magen om du spiser for mye kirsebr". Det er at vi spiser det etter mat som er mye tyngre og nr den lettfordyelige frukten da tar igjen resten av maten blir det kaos. Om man spiser store mengder frukt p tom mage eksisterer ikke problemet. Just a couple of tips som faktisk funker!

Desiree

07.10.2016 kl. 21:45
Anonym: de aller fleste av oss klarer fint spise meieriprodukter. Annet gr under allergier og introllersnser :)

Skriv en ny kommentar

Om meg

Desiree

Jente med stort hjerte og engasjement for trening, kosthold og andre positiviteter. Jobber som skribent, kursholder, personlig trener og kostholdsveileder. Ta gjerne kontakt p ptdesireeandersen@gmail.com

Follow

Sk i bloggen

Kategorier



Arkiv




Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits