5 myter om mat og slanking du ikke trenger tro p

  • 17.12.2016, 10:52

Nr vi n runder nyttr har jeg jobbet med trening, kosthold og ikke minst mennesker i fjorten r. Hjelp, n begynte jeg fle meg litt gammel! Fjorten r! Men det er alle de rene og all den erfaringen som har gjort denne bloggen til det den er. En trenings og helseblogg for folk flest - ikke bare de som er interessert i trening og kosthold. Det er jo ikke dem jeg har utdannet meg for kunne veilede.

Opp igjennom rene ha jeg s klart mtt p mange myter og vrangforestillinger, jeg tenkte vi skulle se p de vanligste i dag!



Shutterstock.

 

Du delegger forbrenningen nr du slanker deg.

Fleip og fakta.

For g ned i vekt trenger du skape et kaloriunderskudd. Uten dette er det ikke mulig g ned i vekt. Den positive effekten av ligge i kaloriunderskudd er at du gr ned i vekt, den negative er at kroppen din tror den er i hungersnd og skrur ned forbrenningen. Dette er s klart reversibelt! Nr du er ferdig med g ned i vekt, og skal legge til kalorier igjen er det derfor viktig at du gjr dette gradvis. Man anbefaler at man ker kaloriinntaket med 100-200 kalorier i uka.

Nr du gr ned i vekt endres ogs ditt kaloribehov, ikke fordi forbrenningen delegges, men fordi du veier mindre. Det er tre ting som bestemmer hvor mange kalorier du trenger per dagen. Alder, vekt og aktivitetsniv. S om du veier 90 kg og gr ned til 80 kg trenger kroppen din frre kalorien enn tidligere for opprettholde vekten.        

 

Kroppen reagerer likt p fruktsukker og sukker.

Fleip og fakta.

Sukker er sukker og inneholder like mye kalorier per gram, men det du m tenke p et i frukten har sukkeret selskap av vann og kostfibere.

Hva s?

Det vil si at selv en en frukt inneholder sukker s er det svrt lite per 100 gram, og i tillegg til dette vil kostfiberene dempe effekten dette sukkeret har p ditt blodsukker. Og for all del ikke glem alle de viktige vitaminene og antioksidantene du finner i fersk fruk! Spis med den beste samvittighet!

 

Man gr ikke s mye ned i vekt om man trener styrke.

Fleip og fakta.

Her m man skille p kilo og fettmasse. En kilo muskler er nemlig mindre i volum enn en kilo fett. S om du begynner trene styrke, gr ned to kilo fett og legger p deg to kilo muskler vil baderomsvekten vise samme antall kilo, men du vil allikevel bli mindre!



Blide er hentet fra Pintrest HER

 

Smr, flte og mettet fett er usunt.

Fleip.

 Mettet fett har alts blitt "friskmeldt". Dette er et helt innlegg i seg selv, og jeg vil heller anbefale alle lese Helene Ragnhild sitt innlegg om mettet fett HER. Men selv om mettet fett ikke lengre er den store helsesynderen er det verdt merke seg at dette er produkter som inneholder mye kalorier. Kalorier er heller ikke usunt, men vi trenger jo ikke for mange av dem. Det handler om balanse!

 

Du legger p deg av karbohydrater.

Fleip.

Hvis man ser veldig enkelt p det s er det kun en ting du legger p deg av - og det er for mange kalorier. Men s er det s klart ting som pvirker hvor mye vi spiser. Hvor mye karbohydrater som er i maten pvirker blodsukkeret vrt. De fleste lrte begrepet raske og trege karbohydrater p skolen. De trege ga liten og stabil blodsukkerstigning/fall mens de raske ga rask blodsukkerstigning/fall - og frte ofte til at man ble sulten igjen ganske kjapt. Dette er helt riktig, og verdt ta med seg.

Kroppen kan f den energien den trenger fra proteiner og fett alene, men karbohydratkilder inneholder viktige mikronringsstoffer (vitaminer, mineraler, antioksidater) som kroppen trenger.  Nr det er sagt er det en del tilstander hvor det kan vre lurt kutte ned p inntaket av karbohydrater, men friske mennesker burde ikke leve uten karbohydrater ,med mindre de gjr det for det de trives med den typen mat, og  srger for at kroppen fr det den trenger.

Det er ogs forskjell p karbohydrater, og slik de fleste av oss lever i dag er det kanskje mer rom for karbohydrater fra grnnsaker, frukt, br og hele korn, enn prosessert mat, lyse brd. pasta, ris og sukker?

 

Har du lyst til stemme meg frem som rets trenings/helseblogg kan du gjre det HER

 

 


 

4 Kommentarer

Victoria Larsen

17.12.2016 kl. 11:14
S flott innlegg! :)

Desiree

18.12.2016 kl. 11:53
Victoria Larsen: takk :)

marie1

17.12.2016 kl. 12:06
Du skriver at det er tre ting som bestemmer hvor mange kalorier man trenger, nemlig alder, vekt og aktivitetsniv. Forandres kaloribehovet med alderen uavhengig av vekt/muskelmasse og aktivitetsniv? Dessuten er vel ikke mettet fett blitt friskmeldt av helsemyndighetene? Ellers et bra innlegg!!

Desiree

18.12.2016 kl. 11:53
marie1: kaloribehov vil alltid vre individuelt :) men dette er de faktorene som generelt pvirker det :) er du mer aktiv og har strre muskelmasse som 30 ring enn som 20 ring kan forbrenningen vre strre nr du er 30;)
Dette er ganske ny forskning, men god :) men det tar ofte r fra noe blir "sant" til staten endrer sine anbefalinger :)

Skriv en ny kommentar

Om meg

Desiree

Jente med stort hjerte og engasjement for trening, kosthold og andre positiviteter. Jobber som skribent, kursholder, personlig trener og kostholdsveileder. Ta gjerne kontakt p ptdesireeandersen@gmail.com

Follow

Sk i bloggen

Kategorier



Arkiv




Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits